Tre sesonger

De tre sesongene på Svalbard

Når du forbereder deg til Svalbardturen oppdager du at mange sier det opereres med tre sesonger her oppe i Arktis, ikke fire: nordlysvinter, solvinter og polarsommer. Hver sesong er unik, og byr på vidt forskjellige opplevelser. Selv om f.eks. både oktober og februar går inn under nordlysvinter-sesongen, kan et besøk den ene eller andre måneden by på vidt ulike opplevelser. Her kan du lese mer om Svalbard, måned for måned, med litt informasjon om hva du kan forvente - og glede deg til!


POLARSOMMER 17. MAI – 30. SEPTEMBER

Polarsommeren er en populær tid å besøke Svalbard, den strekker seg fra midten av mai til slutten av september. Midnattssolen har allerede dominert himmelen i mer enn en måned når sommeren markerer sin inngang den 17. mai (Norges grunnlovsdag) og vil ikke falle under horisonten igjen før i slutten av august. I en polar sommer blir dag og natt ett i høyarktis, og lyset er det samme hele døgnet. De fire månedene av midnattssolen påvirker døgnklokken eller den biologiske klokken til både mennesker og dyr, og det er lett for både to- og firbeinte å miste oversikten over tiden i løpet av denne magiske tiden av året.

Etter en lang vinter skjer et virtuelt naturmirakel på Svalbard. Skjærgården er invadert av fugler som trekker hit i store mengder for å hekke. Vannet rundt skjærgården er svært næringsrikt og tilbyr rikelig med mat. En overflod av hvalross, sel og hval kommer inn i fjordene på Svalbard, tiltrukket av festen som tilbys i det kalde vannet ved iskanten. Hvis du er interessert i å oppleve det arktiske dyrelivet, er sommeren å foretrekke på grunn av det større mangfoldet. Om sommeren kan du oppleve langt flere arter enn de som lever i Svalbards fauna året rundt (isbjørn, isrev, svalbardrype og svalbardrein).

#

NORDLYS VINTER - 1. OKTOBER – 28. FEBRUAR

Vær godt forberedt på ditt nordlys-vintereventyr! Når vi dytter inn i oktober, er det allerede mørkt om kveldene, og det er merkbart mindre dagslys for hver dag som går. Vi omtaler den mørke årstiden på Svalbard som «Polarnatten». Denne perioden på to og en halv måned varer fra midten av november til slutten av januar. Solen er minst 6 grader under horisonten i denne perioden, og det er bekmørkt 24/7. Mørket er det samme hele døgnet, så det gir deg ingen hint om hva klokken er.

Akkurat som alle andre naturfenomener, kan ikke nordlyset slås av eller på. Først av alt trenger du klar himmel, noe som kan være en utfordring til tider. Det neste du trenger er litt tålmodighet. Men her på de nordligste delene av Norge vil du mest sannsynlig se nordlyset hver eneste klare natt. Displayet kommer ofte i bølger som varer i ca. 30 minutter, før det forsvinner og så kommer tilbake igjen. På grunn av polarnatten på Svalbard trenger vi ikke vente til natten for å jakte nordlyset, det er mørkt nok på dagen. Dette økte virkelig sjansene dine. I tillegg har Longyearbyen og omegn svært lite lysforurensning, slik at du vil se lysene tydeligere. Legg til den fantastiske, men likevel grelle villmarken, og du har en vinnende kombinasjon!

Northern-lights-hunting-with-snowcat-HGR-151261- Foto Eveline Lunde
Nordlys-HGR-136168 1920-Foto Agurtxane Concellon
Nordlys-HGS-06012 1920
Nordlys-HGS-14595 1920-Foto Agurtxane Concellon

SOLRIK VINTER - 1. MARS – 16. MAI

Solrik vinter er den mest populære tiden å besøke Svalbard. Det er fortsatt full vinter her i løpet av denne to og en halv måneds perioden, med et vakkert is- og snødekt landskap så langt øyet kan se. Selv om vi har dagslys, er kontrastene enorme – fra virtuell skumring på dagtid tidlig i mars til midnattssolens uendelige lys fra 20. april.

Fra begynnelsen av mars er det lyst på dagen, men fortsatt mørkt om kvelden og natten. Vi omtaler ofte denne overgangen frem til midten av april som "pastellvinteren". Dette refererer til de unike og vakre lysforholdene, hvor de snødekte fjellene møter den knallblå himmelen, og den stadig økende tilstedeværelsen av solen kaster de klareste pastellnyansene over landskapet. Denne overgangen fra vintermørket til sommerlyset påvirker alle som bor her på 78˚ N. Det er som om vi våkner til en ny natur mens dagslyset fortrenger mørket. Denne overgangen fører også til et fokusskifte, fra innendørsaktiviteter til langt mer action i friluftslivet byski, hundeslede. eller snøscooter.

#

Mer å utforske

Northern-lights-hunting-with-snowcat-HGR-151261- Foto Eveline Lunde
De tre sesongene på Svalbard

Nordlysvinter, Solvinter og Polarsommer

På Svalbard har vi tre ulike sesonger: Nordlysvinter, Solvinter og Polarsommer. Hver sesong er unik, og byr på vidt forskjellige muligheter.

Les mer
Kajakk-Fuglefjorden-Bard-Atle-Lovehaug.jpg-HGS-07596
Hva kan du gjøre på Svalbard

Skap minner med Hurtigruten Svalbard

Om vinteren må du ikke gå glipp av nordlyssafari! Om sommeren er båtturer, sykkelturer og fjellvandring populære valg.

Les mer
Longyearbyen
Om Svalbard og Longyearbyen

Svalbard er en norsk øygruppe i Polhavet

Bare 1300 km fra Nordpolen finner du verdens nordligste bysamfunn, Longyearbyen. Innbyggerne i denne byen kommer fra over 50 ulike land.

Les mer